Wat marketeers kunnen leren van UFC

  • 7 februari 2024
  • 3 min read

UFC-gevechten (Ultimate Fighting Championship) worden niet enkel beslist in een kooi, het zijn ook marketingevenementen geworden. Ook de persconferenties zijn iconisch, zeker in de tijden dat Conor McGregor er mee voor zorgde dat UFC een fenomeen werd.

Neem bijvoorbeeld het iconische persconferentie van Conor McGregor en José Aldo. Het was niet alleen een clash van titanen in de kooi, ook een meesterlijke vertoning van marketingstrategieën die ondernemers kunnen inspireren.

Toon werd het opnieuw duidelijk hoe een atleet een icoon werd, waar ’the people’s champ’ opnieuw naar boven kwam en elke Ier zich een Conor waande. Ontdek de persconferentie vanaf minuut 4:

Er zijn 3 zaken die naar boven komen, waar we als ondernemer van kunnen leren. Van jouw klanten ambassadeurs/fans maken, een emotionele connectie hebben, anticiperen en vooral: altijd jezelf blijven (als zal er wel iets of wat gespeeld zijn binnen de UFC ;-).

1. Emotionele connectie

Tijdens de persconferentie tussen McGregor en Aldo was de atmosfeer geladen. McGregor slaagde erin een emotionele connectie met het publiek te hebben, alvorens hij het podium op kwam: dit dankzij zijn charismatische persoonlijkheid en scherpe woordenspel.

Ondernemers kunnen hiervan leren dat het essentieel is om een emotionele band met hun doelgroep op te bouwen. Dit kan worden bereikt door authentiek te zijn, verhalen te vertellen die resoneren en oprechte betrokkenheid te tonen bij de behoeften en verlangens van hun klanten.

2. Creëren van anticipatie

Het gevecht tussen McGregor en Aldo was maandenlang opgebouwd, met talloze interviews, persconferenties en social media-posts die de spanning opdreven.

De persconferentie (zie video hierboven) was voor #UFC189, hieronder zie je dat er een rematch ging aankomen, waar op gehint werd door Jose Aldo.

Deze langdurige en zorgvuldig georkestreerde opbouw zorgde voor een enorme anticipatie en hype rondom het gevecht. Voor ondernemers is het van cruciaal belang om de kracht van anticipatie te begrijpen en deze te benutten. Door het creëren van teasers en sneak previews kunnen ze de nieuwsgierigheid van hun publiek aanwakkeren en de interesse vergroten, voordat hun product of dienst zelfs maar wordt gelanceerd.

3. Authenticiteit

Hoewel McGregor bekend staat om zijn extravagante persoonlijkheid en trash talk, is het belangrijk op te merken dat zijn marketingstrategie altijd trouw is gebleven aan zijn authentieke zelf. Zijn merkidentiteit is consistent gebleven, waardoor fans zich met hem kunnen identificeren, ongeacht of hij in de ring staat of op een persconferentie verschijnt.

Ondernemers kunnen leren dat het behouden van authenticiteit en consistentie in hun marketingboodschappen essentieel is voor het opbouwen van geloofwaardigheid en vertrouwen bij hun publiek.

Als je dit allemaal oplijst, dan kunnen ondernemers veel leren van de dynamiek en strategieën die worden tentoongesteld tijdens UFC-gevechten, zoals de confrontatie tussen Conor McGregor en José Aldo.

Door een emotionele connectie met hun doelgroep op te bouwen, anticipatie te creëren en authentiek te blijven in hun marketinginspanningen, kunnen ondernemers een krachtige impact hebben en hun merk laten groeien.