Waarom rechtenvrije beelden de beste keuze zijn voor jouw content

  • 26 oktober 2023
  • 4 min read

In de wereld van content creatie geldt de eeuwenoude uitdrukking ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’. Want beelden hebben de kracht om emoties op te roepen, verhalen te vertellen en een diepe indruk achter te laten op je publiek. Als krijgen we veel de vraag: hoe moeten we hier aan beginnen, als we zelf geen beeldmateriaal hebben?

Als je op zoek bent naar foto’s, videos of illustraties om je boodschap over te brengen, heb je geluk. Er zijn talloze websites voor rechtenvrije beelden, video’s en muziek beschikbaar. In dit blogartikel zal je enkele links terugvinden die wij ook gebruiken en je meegeven waarom het niet slecht is om rechtenvrije beelden te gebruiken. 

Waarom rechtenvrije beelden?

pexels-pixabay-207489

Het gebruik van afbeeldingen, video’s en muziek in je content kan je boodschap versterken en je doelgroep beter betrekken. Echter, het is van cruciaal belang om rekening te houden met auteursrechten en portretrechten om juridische problemen te voorkomen:

  • Juridische zekerheid: Rechtenvrije beelden zijn beschikbaar voor gebruik zonder de angst voor juridische stappen. Wanneer je afbeeldingen, video’s of muziek met auteursrechten gebruikt zonder de juiste toestemming, loop je het risico op boetes en juridische geschillen.
  • Kostenbesparing: Het verkrijgen van de juiste licenties voor auteursrechtelijk beschermd materiaal kan duur zijn. Rechtenvrije bronnen bieden je de mogelijkheid om visuele en auditieve elementen aan je content toe te voegen zonder grote financiële investeringen.
  • Creatieve vrijheid: Met rechtenvrije beelden kun je jouw creatieve visie realiseren zonder beperkt te worden door auteursrechten. Je kunt ze aanpassen en bewerken om ze aan te passen aan jouw behoeften.
  • Snelle toegang: Rechtenvrije bronnen stellen je in staat om snel toegang te krijgen tot hoogwaardige visuele en auditieve elementen voor je projecten, zonder langdurige goedkeuringsprocessen.

Ok, je bent helemaal mee over de ‘why’

Tijd om enkele links mee te geven aan jullie, die wij ook gebruiken:

1. Freepik

Freepik is een uitstekende bron voor rechtenvrije foto’s, illustraties en vectorafbeeldingen. Met handige zoekfilters kun je het gewenste type, de grootte en het bestandsformaat van je beeld kiezen.

2. Pixabay

Pixabay biedt een indrukwekkende verzameling van rechtenvrije foto’s, video’s en illustraties. Je kunt eenvoudig afbeeldingen vinden en downloaden in verschillende formaten, inclusief JPEG en PNG.

3. Unsplash

Unsplash staat bekend om zijn prachtige rechtenvrije foto’s en biedt een breed scala aan categorieën en stijlen. Met eenvoudige zoek- en filtersystemen kun je gemakkelijk de perfecte afbeeldingen vinden voor je projecten.

4. Mixkit

Mixkit is een geweldige bron voor rechtenvrije video’s en muziek. Je kunt video’s vinden in verschillende resoluties en muziektracks in diverse genres om je content te verbeteren.

5. Coverr

Coverr biedt rechtenvrije videoachtergronden die perfect zijn voor het verlevendigen van je website of videoprojecten. Ze bieden video’s in verschillende formaten en resoluties.

6. Bensound

Bensound is een geweldige bron voor rechtenvrije muziektracks. Je kunt kiezen uit een verscheidenheid aan genres en stijlen om de perfecte soundtrack te vinden voor je video’s of presentaties.

7. Shutterstock

Als je een budget hebt en op zoek bent naar nog meer opties, is Shutterstock een van de populairste platforms voor premium rechtenvrije beelden en media. Ze bieden een uitgebreide bibliotheek met hoogwaardige content. 


Een belangrijke tip bij betalende beelden: soms worden er richtlijnen meegegeven, waarvoor je het beeld/video mag gebruiken (print, online,…), let altijd om dat je dit mag gebruiken voor de doeleinden die je jezelf hebt opgelegd.

Het gebruik van rechtenvrije beelden, video’s en muziek kan je content naar een hoger niveau tillen, zonder de angst voor juridische problemen of hoge kosten. Met de bovenstaande links kun je gemakkelijk de visuele en auditieve elementen vinden die je nodig hebt om je boodschap kracht bij te zetten en jouw doelgroep kan inpakken met jouw boodschap.

En wat is nog beter dan rechtenvrije beelden?

Kenneth De Decker - copyright Kendra Mors Photography

Echte beelden: beelden die je zelf hebt gemaakt of laat maken van jouw team, producten, diensten, bedrijf, kantoorgebouw, bedrijfswagens, klanten,… .

‘Echte’ beelden scoren ook heel goed, omdat daarin authenticiteit zit. Met een fotograaf kan je snel schakelen en beelden krijgen voor webgebruik (website, sociale media, banners,…) en voor print (folder, flyer, magazine,…).

Dit beeld werd gemaakt tijdens het trouwfeest van mijn broer, waar ik getuige en ceremoniemeester was en dit dankzij de goede zorgen van Kendra Mors. Bronvermelding, copyright of een shoutout zoals deze, zijn dan soms van toepassing.

Aan jou om te beslissen wat voor type beelden je wil gebruiken in jouw communicatie, we kijken er alvast naar uit om de wereld nog meer kleur te geven.