Waarom Employee Advocacy niet werkt zonder gedragsverandering

  • 12 mei 2025
  • 2 min read

Employee advocacy is al een tijdje een populaire strategie. Bedrijven hopen hiermee hun merk te versterken, nieuwe klanten aan te trekken en hun employer brand te boosten door medewerkers actief te laten delen over hun werk en organisatie. Maar in de praktijk blijkt dat dit vaak tegenvalt. Waarom? Omdat échte employee advocacy niet draait om enkel posts en likes, maar om een fundamentele gedragsverandering. Hier lees je hoe je dat voor elkaar krijgt.

Waarom employee advocacy vaak faalt

Veel organisaties denken dat een leuk intranet, een reeks kant-en-klare posts of een social media training genoeg zijn om medewerkers om te toveren tot ambassadeurs. Maar dit gaat voorbij aan de kern: als medewerkers zich niet betrokken voelen of zich niet kunnen identificeren met de boodschap, zullen ze deze ook niet uitdragen.

Zoals recent besproken op Frankwatching (bron: https://www.frankwatching.com/archive/2025/03/27/employee-advocacy-faalt-zonder-gedragsverandering/), ligt de sleutel tot succes in gedragsverandering.

5 praktische tips om employee advocacy écht te laten werken

  1. Creëer een cultuur van vertrouwen en betrokkenheid
    Medewerkers moeten zich trots en betrokken voelen bij hun werk. Dit begint bij een sterke, open bedrijfscultuur waarin medewerkers zich gehoord voelen en weten dat hun bijdrage gewaardeerd wordt. Authenticiteit is hierbij de sleutel.
  2. Maak het persoonlijk
    Niemand wil een wandelend reclamebord zijn. Geef medewerkers de ruimte om hun eigen stem te gebruiken en persoonlijke verhalen te delen. Dit is veel krachtiger dan voorgekauwde bedrijfsposts.
  3. Ondersteun met duidelijke richtlijnen, geen strakke regels
    Maak het eenvoudig en veilig om te delen, zonder het gevoel van controle. Bied ondersteuning, maar vermijd te strikte regels die creativiteit en spontaniteit doden.
  4. Beloon positieve bijdragen
    Waardering motiveert. Bedank medewerkers die actief bijdragen en deel hun verhalen intern en extern. Dit kan gaan van een eenvoudige shout-out tot tastbare beloningen.
  5. Gebruik data om te leren en te verbeteren
    Analyseer wat werkt en wat niet. Dit helpt niet alleen om de strategie te verfijnen, maar motiveert ook medewerkers als ze zien dat hun inspanningen impact hebben.

Wrap-up: van strategie naar cultuur

Employee advocacy vraagt meer dan een paar social posts en een hashtag. Het vraagt om een cultuur waarin medewerkers zich écht betrokken voelen bij het merk. Begin bij de basis, werk aan vertrouwen en betrokkenheid en geef je medewerkers de ruimte om hun authentieke stem te laten horen.