The Tampon Book: meer dan enkel een boek

  • 13 juni 2024
  • 2 min read

Recent waren we aanwezig op Work Smarter van Teamleader en 1 van de sprekers toonde het filmpje over The Tampon Book. Dat zat ver in ons geheugen, maar het is en blijft een straf staaltje marketing.

In de afgelopen vijftig jaar heeft een opmerkelijke strijd plaatsgevonden om de belasting op menstruatieproducten te verlagen. De zogenaamde “tamponbelasting” trof vrouwen wereldwijd, aangezien deze essentiële producten werden geclassificeerd als luxeartikelen en dienovereenkomstig werden belast. Dit resulteerde in hogere kosten voor producten die onmisbaar zijn voor de gezondheid en het welzijn van vrouwen. Gelukkig heeft deze langdurige campagne recentelijk geleid tot een significante verandering, met als symbool de introductie van The Tampon Book.

Meer dan een boek alleen

The Tampon Book is meer dan enkel een boek: het is een krachtig statement en een innovatieve manier om bewustzijn te creëren over de absurde belastingen op menstruatieproducten. Dit boek bevat niet alleen waardevolle informatie en verhalen over de geschiedenis van de strijd tegen de tamponbelasting, maar ook een praktische verrassing: het bevat daadwerkelijk tampons. De combinatie van educatie en functionaliteit heeft geholpen om de discussie rondom menstruatieproducten naar de voorgrond te brengen en heeft bijgedragen aan een bredere beweging voor belastinghervormingen.

De campagne rond The Tampon Book heeft wereldwijd aandacht getrokken en heeft geleid tot een hernieuwd bewustzijn van de ongelijkheid in belastingheffingen op basisbehoeften. In veel landen, waaronder Nederland, werd de belasting op menstruatieproducten uiteindelijk verlaagd of zelfs volledig afgeschaft. Deze overwinning is een belangrijke mijlpaal in de strijd voor gendergelijkheid en herinnert ons eraan dat zelfs kleine beleidsveranderingen een grote impact kunnen hebben op het dagelijks leven van miljoenen vrouwen.

Hoewel de strijd tegen de tamponbelasting succesvol is geweest, is het belangrijk om te erkennen dat er nog steeds werk aan de winkel is. Het stigma rond menstruatie en de toegankelijkheid van menstruatieproducten blijven wereldwijd problemen. The Tampon Book blijft een inspiratiebron voor activisten en beleidsmakers om te blijven werken aan een wereld waarin niemand wordt benadeeld vanwege hun natuurlijke lichaamsfuncties.

Dankzij deze vijftig jaar lange strijd kunnen we nu vooruitkijken naar een toekomst waarin gelijkheid en rechtvaardigheid de norm zijn.

Bekijk ook zeker dit filmpje, hetgeen ons (opnieuw) inspireerde voor het schrijven van deze blog: