Sora is er…maar nog niet inzetbaar

  • 11 maart 2024
  • 2 min read

OpenAI heeft onlangs de langverwachte AI-video-generator, Sora, geïntroduceerd, die bij de aankondiging alvast de nodige commotie heeft veroorzaakt. Het tekst-naar-video generatiemodel heeft de mogelijkheid om realistische video’s te produceren op enkele seconden tijd, waardoor er naast het tekstverhaal met ChatGPT weer in lichtsnelheid nieuwe technologie beschikbaar wordt gemaakt.

Het bovenstaande beeld is gemaakt met Pixlr.com en met de prompt ‘I want to have an AI generated image that show somebody (male or female) expecting something new, mindblowing, revolutionary piece of software but is not yet on the market for use.’

De vraag of Sora de traditionele videoproductie zal overnemen, of juist aanvullen, is voor sommigen een vrees geworden. Anderzijds rijst de vraag “Hoe kan ik het zelf uitproberen?” De weg naar een antwoord op deze vraag blijkt echter hobbeliger dan gedacht, met verschillende uitdagingen op het gebied van artistieke rechten en regelgeving die overwonnen moeten worden.

Hoewel Sora nu officieel is aangekondigd, blijft het voor bijna niemand toegankelijk. OpenAI heeft aangekondigd dat het nog in de fase van het testen zit, bekend als de ‘red-teaming fase’, om ervoor te zorgen dat het geen schadelijke of ongepaste inhoud genereert. Momenteel is alleen een selecte groep van visuele kunstenaars, ontwerpers en filmmakers uitgenodigd om feedback te geven, terwijl het wachten blijft op een bredere release.

Hoewel enkele voorbeelden (zie hieronder) van Sora’s capaciteiten zijn vrijgegeven door OpenAI, is er nog geen duidelijke datum voor een algemene release bekendgemaakt. Degenen die geen deel uitmaken van de interne testgroep zullen geduld moeten hebben en het moeten doen met de beschikbare voorbeelden, in afwachting van de dag dat Sora voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Enkele voorbeelden via de gekende kanalen van OpenAI