Say hello to…Threads

  • 6 juli 2023
  • 3 min read

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft afgelopen nacht Threads gelanceerd. Het antwoord en alternatief op Twitter. Het is nog niet in onze regio beschikbaar, gezien de strenge privacywetgeving in de EU.

Threads!?

Het alternatief voor Twitter, dat is dus de bedoeling. Het is nu gelanceerd in meer dan 100 landen zoals Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk, voorlopig nog niet in de Europese Unie. En hoe komt dat? De apps in EU moeten voldoen aan de strenge privacyregels.

En wat is het nu eigenlijk? Een nieuwe online berichtendienst met (conform het bericht van Mark Zuckerberg) reeds 4 miljoen gebruikers – 4 uur na de lancering.

Op de site van VRT Nieuws, legt Computerwetenschapper Jeroen Baert precies uit wat de app juist betekent, deze tekst delen we graag live en integraal :-):

Threads is een heel Spartaanse app, legt Jeroen Baert uit. Net als op Twitter kan je er teksberichten op posten, op berichten van andere antwoorden en andermans berichten delen. “Er is dus niet veel verschil met wat je op andere tekstgebaseerde microbloggingsites kan doen.”

Twitter begon ooit als een medium waarop vooral technologiefans met elkaar communiceerden, maar het is de afgelopen jaren vooral bekend geworden als een plek waar opiniemakers hun meningen ventileren. 

Threads wordt eerder in de markt gezet als een verlengde van Instagram, duidt Jeroen Baert. Zo gaan de voorbeeldberichten die Meta toont in hun promotiecampagne over heel alledaagse dingen. Al is het natuurlijk afwachten hoe de gebruikers zelf zullen invullen hoe en waarom ze Threads gebruiken.

Kan dit een succes worden?

Meta is groot geworden door het gigantische succes van Facebook, maar ook door een aantal heel populaire apps over te kopen. Denk maar aan WhatsApp en Instagram. Die laatste app gebruikt Meta nu ook handig om Threads te lanceren: je moet Instagram gebruiken om je te registreren als nieuwe gebruiker van Threads.

Dat is handig gezien, zegt Jeroen Baert. “Instagram heeft immers een heel goede relatie met beroemdheden en grote merken. Het feit dat ze Instagram als springplank gebruiken, geeft Meta alvast een goede startpositie.” Maar het valt dus af te wachten hoe goed Threads het zal doen. 

“Het is niet de eerste twitterrivaal en het zal ook niet de laatste zijn”, gaat Baert verder. Maar wordt het er niet één te veel? “Mensen hebben geen enkel probleem om meerdere sociale netwerken te gebruiken. Velen zitten op Instagram, Tiktok, Twitter én Facebook. Dus eentje erbij zal het verschil niet maken”, zegt Jeroen Baert. “Thread-gebruik zal misschien wat gebruikersminuten afsnoepen van Twitter.” 

Computerwetenschapper Jeroen Baert

In tegenstelling tot Elon Musk zal je Mark Zuckerberg niet snel betrappen op polariserende uitspraken. Want dat is nefast voor je product.

Of Threads een succesvolle concurrent wordt van Twitter, zal ook van Twitter zelf afhangen:  hoe zal het bedrijf de komende maanden beslissingen nemen? Sinds Elon Musk het bedrijf heeft overgenomen, heeft het bedrijf immers heel wat steekvlambeslissingen genomen. “Ik denk dat daar dringend rust op het schip moet komen, want het beleid boezemt adverteerders en gebruikers niet veel vertrouwen”, schat Jeroen Baert in.

“Ik denk dat de bekende topman zich ook moet loskoppelen van het product”, gaat hij verder. “In tegenstelling tot Elon Musk zal je Mark Zuckerberg niet snel betrappen op polariserende uitspraken. Want dat is nefast voor je product.”