Print is niet dood

 • 8 januari 2024
 • 5 min read

Ook in 2024 zal de strijd tussen print en digitaal bestaan. Toevallig werd ik hieraan herinnerd, dankzij een jonge marketeer (in een groep op sociale media) die me aansprak met: “eigenlijk moet je gewoon alles digitaal doen”. En hier moest ik toch even slikken, want zo’n statement is gevaarlijk om verschillende redenen.

Er was een vraag gesteld door een andere jonge ondernemer, die vroeg hoe hij aan klanten kan geraken. Mijn basis antwoord is steeds:

 • Wie is jouw doelgroep?
 • Voor wie wil je werken?
 • En welke regio?

Op basis hiervan kan je een duidelijk beeld krijgen wie jouw klanten zijn en dus ook via welke kanalen je hen kan bereiken.

In een wereld waarin digitale marketing hoogtij viert, wordt print vaak ten onrechte afgeschreven als een verouderd kanaal. Vooral jonge marketeers richten zich op de schijnbaar grenzeloze mogelijkheden van online en digital advertising, terwijl de kracht van gedrukte media over het hoofd wordt gezien (iets in jouw handen hebben, dat tastbaar is).

Maar laten we niet te snel afscheid nemen van print, want het heeft een levendigheid en impact die digitale kanalen soms missen.

Waarom is print (nog) niet dood?

 • Het is tastbaar
  • Flyers, magazines en brochures bieden een fysieke ervaring die digitale content niet kan evenaren. De tastbare aard zorgt voor een diepere betrokkenheid en blijvende herinnering.
  • Authenticiteit: Het geeft geloofwaardigheid en betrouwbaarheid aan je merk. Het voelt tastbaar, echter en daardoor vaak betrouwbaarder aan voor consumenten. Het ‘fake news’ aspect, dat online sterk leeft, doet er natuurlijk geen goed aan voor alle digitale kanalen.
  • Digitale moeheid: Als je de hele dag op een computer of smartphone moet werken, dan is het een verademing (en rust voor de ogen) om iets gedrukt vast te nemen.
 • Doelgericht bereik:
  • Gerichte distributie: Je kunt gedrukte materialen gericht verspreiden op locaties waar je doelgroep zich bevindt, wat leidt tot een meer gerichte benadering van de gewenste doelgroep.
  • Langere levensduur: Een flyer belandt soms op een prikbord of in een tas en blijft zo langer aanwezig dan een online advertentie die snel uit het zicht verdwijnt. Durf maar zelf eens te timen hoe lang je naar iets gedrukt kijkt of hoe snel je voorbij een advertentie/boodschap ben gegaan op jouw smartphone.
 • Emotionele connectie:
  • Visuele impact: Hoogwaardig drukwerk met prachtige afbeeldingen en ontwerpen kan een sterke emotionele connectie creëren bij de ontvanger.
  • Brand storytelling: Het biedt ruimte voor diepere verhalen en content die beter beklijft en een langduriger indruk achterlaat.
 • Complementair aan digitale strategie:
  • Synergie: Print en digitaal vullen elkaar aan. Een geïntegreerde aanpak waarbij beide kanalen elkaar versterken, vergroot de impact van je marketingcampagne. De levenscyclus van jouw doelgroep speelt zich ook niet enkel digitaal af.
  • Meer tastbare CTA’s: Het stelt je in staat om tastbare calls-to-action te gebruiken die mensen kunnen vasthouden en bewaren voor later gebruik. (weblink, mailadres, QR-code, kortingscode,…).
 • Betere merkherinnering en vertrouwen:
  • Betrouwbaarheid: Gedrukte materialen kunnen een gevoel van stabiliteit en betrouwbaarheid opbouwen, waardoor merken in het geheugen van consumenten blijven hangen.
  • Langdurig effect: Het creëert een blijvende indruk en zorgt voor een langduriger effect op de perceptie van je merk bij het publiek.

Conclusie

Print is verre van dood. Het biedt unieke voordelen die in de rush naar digitale kanalen soms over het hoofd worden gezien. De tastbare ervaring, gerichte distributie, emotionele connectie, synergie met digitale strategieën en het opbouwen van betrouwbaarheid maken print nog steeds een waardevol en relevant onderdeel van een effectieve marketingmix. Integratie van gedrukte en digitale marketingstrategieën kan een krachtige impact hebben en een blijvende indruk achterlaten bij jouw doelgroep.

Een voorbeeld nodig?

In mijn eigen straat heb ik het zelf meegemaakt: een vastgoedmakelaar had een huis verkocht. En die had er niet beter op gevonden om in de aanpalende huizen (aan beide zijden van de straat) een flyer (vooraf gedrukt, met ruimte voor de huisnummer) in de brievenbus te steken.

Daarop stond de boodschap dat ze actief waren in onze straat en huisnr. X net hadden verkocht. Vraagprijs of niet? Boven de prijs of niet? Snel of niet? Dat was de boodschap niet: het huis was verkocht.

Het volg? Blijkbaar waren nog mensen van plan om het huis te verkopen want plots stonden er enkele bordjes (van diezelfde makelaar) in de voortuin.

Aanvullend, ter inspiratie: een fietsenmaker (ook klant bij Ageré geweest) uit de Kempen zat met de handen in het haar, want corona gaf een verbod op spontane bezoeken aan zijn winkel en met de nodige restricties. Maart 2020 valt in het voorjaar, een moment dat zeer belangrijk is voor deze sector. Mensen gaan terug fietsen, de fiets heeft even stil gestaan…een onderhoud is nodig.

Ook voor hem was het uitzoeken: wat doen we? Iedereen in de wereld had meer tijd dus zat online op diverse kanalen. Goed toch, zou je zeggen? Het was moeilijk om op te boksen tegen de groten der aarde, die grote marketingbudgetten hebben ingezet om net op te vallen.

Een flyer werd gemaakt en uitgedeeld aan de mensen (die ze in de brievenbus staken in een straal van 5 km, in bepaalde straten). De boodschap was: onze ophaalservice haalt jouw fiets op en brengt deze terug na onderhoud.

Het resultaat? Een groot succes, want de url om een afspraak te boeken stond duidelijk op de flyer, een mooi beeld en de boodschap was duidelijk voor de doelgroep. Terwijl de sociale media posts veel likes en reach had, maar niet in het minst een equivalent had van boekingen t.o.v. de gedrukte flyer.

Leve print dus, op de juiste momenten en op de juiste manier ingezet ;-).