Hallo, ik ben Bard!

  • 18 juli 2023
  • 2 min read

Begin juli 2023 heeft Google zijn AI-chatbot Bard gelanceerd in de EU, waardoor ook België vanaf nu gebruik kan maken van het alternatief op ChatGPT.

Twee alternatieven voor AI

Google kon natuurlijk niet achterblijven, dankzij het succes dat ChatGPT kent bij talloze gebruikers. Dus een tweetal maanden geleden werd Bard gelanceerd in 180 landen. Omdat de Europese strenge regels hanteert over o.a. privacy, werden er begin juli 2023 heel wat Europese landen aan toegevoegd. Ook Brazilië stond mee op het lijstje, dus vanaf heden is Bard in een groot deel van de wereld beschikbaar.

Origineel is het gestart in het Engels, aangevuld met Japans en Koreaans. Vanaf heden is de Google-tool ook mondig in Nederlands, Duits, Frans, Hebreeuws, Arabisch, Spaans en Turks.

Ontdek ChatGPT en Google Bard via deze links.

Wat is het verschil tussen beiden?

Beiden AI-tools geven een antwoord op de vragen van gebruikers. Uiteraard is er een verschil en dat zit ‘em in de data.

Bard maakt gebruik van het internet, dus het zijn ook actuele antwoorden (en zelfs in realtime) die je zal krijgen. Het is een tool die de actualiteit altijd zal volgen.

ChatGPT werkt met data die reeds voorzien werd in de tool en dit tot september 2021.

Ook gaat Google’s Bard mee in dialoog/gesprek en ChatGPT zal antwoorden met een serieuze data impuls in het antwoord. De technologie achter Bard zoekt meer de intentie achter de vragen van gebruikers (en ook de nuance probeert het te verwerken in een bepaalde context). Daarom voelen de antwoorden van Bard iets menselijker aan, dan die van ChatGPT.

Wat hebben beide tools gemeen?

Van marketeers tot studenten: iedereen begint gebruik te maken van deze tools. Dat wil zeggen dat de evolutie van de technologie nog sneller zal gaan en waar gaan we hier eindigen? Dat zal de toekomst uitwijzen.

ps: deze tekst is niet gemaakt met één van de 2 AI-modellen, dus mogelijke fouten & typo’s zijn menselijk ;-).

Wat is AI?

Voor wie nog niet helemaal mee is met AI (Artificial Intelligence), hierbij een handige video om het toe te lichten.