Benieuwd naar 10 marketing trends van 2024?

  • 18 december 2023
  • 2 min read

In de laatste weken van het jaar, zie je verschillende top 5-10 of meer trends verschijnen. Als Forbes zoiets schrijft, dan kijk je toch eens twee keer, zet je jezelf neer en duik er even in. Ze hebben 10 marketing trends voor 2024 neergeschreven en eerlijk is eerlijk: ik ben het met de meeste stellingen eens.

AI marketing automatisering

De integratie van AI met marketing transformeert hoe bedrijven gegevens analyseren, klantenervaringen personaliseren en campagnes optimaliseren. Bijvoorbeeld, AI-gestuurde chatbots en messaging apps revolutioneren klantinteracties door gepersonaliseerde ervaringen en directe oplossingen te bieden, wat helpt bij het opbouwen van authentieke klantrelaties.

In 2024 zullen AI-gestuurde marketingtools zoals chatbots, spraakzoekoptimalisatie en voorspellende analyses nog breder worden ingezet. Toch moeten bedrijfsleiders vermijden alleen te vertrouwen op “instellen en vergeten” automatiseringsstrategieën en meer samenwerking tussen mensen en AI stimuleren.

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR)

Immersieve technologieën zoals AR en VR kunnen meeslepende merkverhalen en betrokkenheidskanalen creëren. In 2024 verwacht ik dat deze technologieën dieper zullen integreren met strategische marketinginspanningen. Zo kunnen online verkopers bijvoorbeeld hun merkwaarde en klantenervaring verbeteren door virtuele paservaringen aan te bieden.

Hyper-personalisatie

Met vooruitgang in AI en machine learning kunnen sales- en marketingteams putten uit een schat aan klantgegevens om content, productaanbevelingen en aanbiedingen beter af te stemmen en te personaliseren.

Influencer marketing

Moderne consumenten willen meer dan alleen goedkeuringen; ze verlangen naar authentieke relaties met influencers. Dit zal waarschijnlijk de groei van micro-influencers stimuleren – individuen met kleinere maar zeer betrokken volgers.

Video marketing

Korte video’s, live streaming en interactieve content zijn steeds belangrijker in videomarketing. Bedrijven die deze trends effectief benutten, hebben een concurrentievoordeel en kunnen hun merkboodschappen boeiend en dynamisch communiceren.

Voice search optimalisatie

Met ongeveer 200 miljoen stemassistent-gebruikers alleen al in de VS, is het begrijpen en gebruiken van stemzoekoptimalisatietechnieken cruciaal om je content ontdekt te maken en hoger te laten ranken in stemzoekresultaten.

Nog enkele trends die in 2024 een rol van betekenis zullen hebben:

  • User-generated content (UGC)
  • Social commerce
  • Privacy en data bescherming
  • Duurzaamheid en doelgerichte marketing

(Oorspronkelijke bron: Forbes – Link naar het artikel)